Opbaring en zorg

Opbaring en zorg krijgt veel aandacht bij Amissio Osnabrug uitvaartverzorging. Het overbrengen van de overledene vanuit een ziekenhuis, bejaardentehuis of woonadres naar een rouwcentrum laat Amissio Osnabrug doen door een daarvoor gespecialiseerd rouwvervoersbedrijf.  De familie geeft aan de overbreng ploeg de kleding mee die de overledene aan krijgt in de kist voor het opbaren. Indien de nabestaanden zelf bij de verzorging aanwezig willen zijn of er aan deel willen nemen is dit natuurlijk ook mogelijk. Het personeel van Amissio Osnabrug of de vervoerder hebben daar wel de leiding bij in verband met de ervaring die zij hebben.

Verzorging van de overledene

De verzorging van de overledene vindt plaats op de plek van de opbaring. Dit gebeurt door Amissio Osnabrug zelf  of als dit niet mogelijk is door de twee medewerkers van het vervoersbedrijf. Indien de nabestaanden zelf bij de verzorging willen zijn of er aan deel willen nemen is dit natuurlijk mogelijk. Het actief bijdragen aan de laatste verzorging staat namelijk in directe relatie  met het rouwverwerkingsproces en heeft daar een  positieve werking op.  Het onder ogen zien van het verlies en het voelen van het verdriet is heel moeilijk, maar werkt bijna altijd troostend en helend. Wij van Amissio Osnabrug nemen samen met de familie uitgebreid de tijd voor de zorg aan de overledene en begeleiden de familie waar dit wenselijk is.

Wanneer men niet mee wil helpen kan men erop vertrouwen dat we op een zeer respectvolle wijze de laatste verzorging verrichten.  De verzorging bestaat uit twee delen. Het eerste deel is de lichamelijke verzorging van de overledene. Degene die overleden is wordt gewassen, aangekleed en opgebaard. Dit alles kan en mag veel tijd in beslag nemen,daar het de allerlaatste keer is dat dit gedaan kan worden. Het personeel van Amissio Osnabrug  heeft daar wel de leiding bij in verband met de ervaring die zij heeft.
De verzorging gebeurt met het aanwezige materiaal in het rouwcentrum of met eigen materiaal bij een thuis-opbaring. Het tweede gedeelte, de cosmetische verzorging komt aan de orde na het opbaren.

Als de overledene is opgebaard komt het tweede gedeelte van de verzorging het cosmetische gedeelte. Dit opmaken gebeurt door de medewerkers van Amissio Osnabrug. Na het overlijden van iemand trekt de kleur uit het lichaam weg. Als de mensen komen om afscheid van de overledene te nemen kunnen deze schrikken van de vale huidskleur. Om dit te voorkomen kan de familie vragen de overledene door middel van een cosmetische behandeling weer toonbaar te maken.  Bij een thuis-opbaring moet men er wel rekening mee houden dat  de vaste uitvaartleider dagelijks komt controleren hoe de toestand van de overledene is en de apparatuur nog naar behoren werkt .

Kist opbaring

Als de overledene opgebaard wordt in een rouwcentrum, omdat thuis opbaren in sommige gevallen niet mogelijk of wenselijk is dan gebeurt dat meestal als kist opbaring dat wil zeggen in een open, halfopen of gesloten toestand. Tijdens het bezoek staat de kist op een kistkoeling in een aparte rouwkamer waar dan in besloten kring afscheid genomen kan worden. Na deze bezoektijden wordt de overledene overgebracht naar een centrale koeling van het rouwcentrum.

Thuis opbaren

Bij een thuis-opbaring zijn er twee mogelijkheden. De overledene wordt opgebaard in de kist. Gekoeld door een kistkoeling of  als bed-opbaring gekoeld door een bedkoeling.  Als iemand in een ziekenhuis of andere zorginstelling is overleden kan er vaak toch thuis worden opgebaard. Als ondernemer willen wij dat dan wel zo snel mogelijk weten. Soms kan het gebeuren dat de overledene via de trap naar boven en dus ook op de dag van de uitvaartplechtigheid weer naar beneden moet worden gebracht. Dat vereist een vakkundige organisatie, maar is vaak wel mogelijk.

Een sfeer creëren die past bij de situatie en die de overledene typeert

In overleg met onze uitvaartleider kan er gekozen worden voor de manier van opbaren. Er kunnen kaarsen gebrand worden, er kan muziek worden gespeeld en men kan bloemen plaatsen. Wordt de overledene bijvoorbeeld in de woonkamer of zijn studeerkamer of kantoor opgebaard dan kan men dit doen door middel van licht, foto’s en persoonlijke voorwerpen.